Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Vuokranantajan vakuutus

Vuokranantajan vakuutus

Vuokranantajan vakuutus turvaa asuntoasi vuokralaisen aiheuttamien vahinkojen varalta. Lisäksi vakuutus korvaa mahdollisissa riitatilanteissa aiheutuneita kuluja sekä tietyissä tapauksissa myös menetettyjä vuokratuloja.

Vuokranantajan vakuutuksen avulla saat mielenrauhaa sijoitusasuntoasi koskevissa asioissa. Vaikka vaatisit vuokralaistasi ottamaan kotivakuutuksen, et voi käytännössä varmistua sen voimassaolosta. Vuokralaisen kotivakuutus ei myöskään korvaa kaikkia asunnolle tapahtuneita vahinkoja.

Voit etsiä vertailumme avulla parhaan mahdollisen vuokranantajan vakuutuksen omalle sijoitusasunnollesi. Vakuutus on ensisijaisesti tehty asunto-osakkeille, mutta voit vakuuttaa myös vuokralle antamasi omakotitalon tai rivitaloasunnon.

Milloin vuokranantajan vakuutus kannattaa ottaa?

Vuokranantajan vakuutus on tarkoitettu sijoitusasuntoihin, joissa on pitkäaikainen vuokralainen. Esimerkiksi AirBnB-tyyppinen vuokraustoiminta ei välttämättä aina kuulu vuokranantajan vakuutuksen piiriin.

Jos haluat aloittaa asuntosijoitustoiminnan kakkosasunnollasi tai esimerkiksi laittaa perintönä saamasi asunnon vuokralle, on sinun järkevää ottaa vuokranantajan vakuutus. Sen avulla varmistut, että asuntosi arvo säilyy yllättävienkin tilanteiden tai vahinkojen kohdalla.

Mitä vuokranantajan vakuutus korvaa?

Vuokranantajan vakuutus kattaa omistamasi huoneiston osat, eli sen pintamateriaalit ja kiinteät kalusteet – esimerkiksi keittiön kaapistot ja koneet. Myös ikkunat, sisäovet ja lattiapinnat kuuluvat vuokranantajan vakuutuksen piiriin. Usein vuokra-asunnossa on lisäksi muuta vuokranantajan omaisuutta, kuten pesukone tai jääkaappi.

Vaikka vuokralaisella olisi oma kotivakuutus, ei vuokranantaja voi lain mukaan vaatia häntä käyttämään kotivakuutustaan vuokranantajan omistaman jääkaapin tai astianpesukoneen rikkoontuessa. Jos vuokranantajalla ei ole erillistä vakuutusta, joutuu hän korvaamaan vuokralaisen käytössä olleen koneen omasta pussistaan.

Vuokranantajan vakuutus korvaa vuokranmenetyksen esimerkiksi silloin, jos yläkerrassa tapahtunut vesivahinko tai samassa talossa ollut tulipalo tekee omistamastasi asunnosta väliaikaisesti asumiskelvottoman. Pahimmassa tapauksessa asunto voi olla tyhjillään jopa kuukausien ajan.

Useimpiin vuokranantajan vakuutuksiin kuuluu oikeusturvavakuutus, joka kattaa esimerkiksi vuokranmaksusta aiheutuneet riitatilanteet. Lisäksi vakuutus korvaa vuokranantajan vuokralaiselle aiheuttamat vahingot. Tällainen tapaus voi olla vaikkapa jonkin korjaustoimen laiminlyönti, minkä vuoksi vuokralaiselle tai hänen omaisuudelleen aiheutuu vahinkoa.

Vuokranantajan vakuutukseen voi hankkia myös muutamia lisäturvia. Yksi suosituimmista lisäturvista on suoja vuokralaisen tahallisen ilkivallan tai esimerkiksi raivokohtauksen aiheuttamien vahinkojen korvaus. Tällöin edellytyksenä on rikosilmoituksen teko.

Kannattaa myös muistaa, että taloyhtiön vakuutus korvaa vahingot aina vain sen perustasoon saakka. Jos siis olet asentanut vanhaan asuntoon vaikkapa kalliin parketin ja asunnolle sattuu putkivuodosta aiheutuva vesivahinko, ei taloyhtiön vakuutus korvaa alkuperäisen lattian ja kalliin parketin välistä erotusta.

Vuokranantajan vakuutus kiinteistölle

Jos vuokraat omistamaasi omakotitaloa, joudut ottamaan hieman erilaisen vakuutuksen. Kiinteistöjen kohdalla vakuutusturvan täytyy olla kattavampi. Vuokranantajan vakuutuksen täytyy tällöin kattaa myös vahingot, jotka aiheutuvat esimerkiksi lumen putoamisesta katolta vuokralaisen päälle tai jostain muusta vastaavasta tapahtumasta.

Vuokranantajan vakuutuksen hinta

Vakuutuksen hinta määräytyy sen mukaan, kuinka kattava vakuutussuoja otetaan. Hinnat vaihtelevat myös vakuutusyhtiöiden kesken, joten vakuutusten hintavertailu kannattaa tehdä huolellisesti.

Vakuutuksen hintaan vaikuttaa asunnon koko, sijainti ja varustelutaso. Vakuutusten hintavertailu ja kilpailutus on aina järkevää ennen sopimuksen tekoa, ja kannattaa ottaa huomioon myös mahdolliset keskittämisalennukset.

Usein kysytyt kysymykset vuokranantajan vakuutuksesta

Voiko vuokranantajan vakuutuksen vähentää verotuksessa?

Kyllä voi. Voit vähentää vuokranantajan vakuutuksen vuosimaksun vuokratulosi verotuksessa, sillä meno lasketaan tulonhankkimiskuluksi. Tällä tavoin vakuutusmaksu tulee entistäkin edullisemmaksi mahdolliseen vahinkotilanteeseen verrattuna.

Voiko vuokranantajan vakuutuksen hankkia netistä?

Kyllä, vakuutuksen voi ottaa netistä, ja sen saa voimaan vaikka saman tien. Ennen vakuutuksen ottamista on järkevää vertailla vakuutuksia huolellisesti keskenään. Eri yhtiöiden tarjoamissa vakuutuksissa voi olla suuriakin eroja.

Sisältyykö vuokralaisen irtaimisto vuokranantajan vakuutukseen?

Ei sisälly. Vuokralaisen kuuluu ottaa omalle irtaimistolleen erillinen kotivakuutus. Vuokralaisen kotivakuutus ei kuitenkaan kata asuntoon kuuluvaa, vuokranantajan omistamaa irtaimistoa.