Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Autovakuutus

Autovakuutus

Autovakuutus koostuu pakollisesta liikennevakuutuksesta sekä vapaaehtoisesta kaskosta. Kattava autovakuutus on järkevä sijoitus, sillä huolellisellekin kuskille sattuu välillä vahinkoja. Turvallisesta ajosta saat etuna bonuksia, jotka tekevät vakuutuksesta ajan kanssa halvemman.

Hyvä autovakuutus tekee ajamisesta huoletonta. Jos esimerkiksi matka katkeaa auton yllättävään tekniseen vikaan, saat vakuutuksen kautta apua suoraan tien päälle.

Autovakuutusten hinnoissa on todella suuria eroja eri vakuutusyhtiöiden kesken. Vakuutusten vertailussa kannattaa kuitenkin olla huolellinen, sillä suppea autovakuutus voi tulla lopulta hyvinkin kalliiksi.

Pakollinen liikennevakuutus korvaa vain osan vahingoista

Liikennevakuutus on pakollinen vakuutus kaikissa liikenteessä oleville moottoriajoneuvoille. Liikennevakuutuksesta korvataan onnettomuudessa sattuneet henkilövahingot kaikille osapuolille sekä syyttömälle osapuolelle tapahtuneet omaisuusvahingot.

Jos siis aiheutat omalla toiminnallasi kolarin, korvaa liikennevakuutus vain vastapuolen ajoneuvolle aiheutuneet vahingot. Mikäli omalle ajoneuvollesi aiheutuu vahinkoja, tarvitset niiden korvaamiseen liikennevakuutuksen lisäksi otettavaa kaskovakuutusta.

Vapaaehtoinen kaskovakuutus on järkevä sijoitus

Pelkkä liikennevakuutus ei riitä korvaamaan kaikkia kolareissa ja muissa onnettomuuksissa tapahtuneita vahinkoja. Jos kolari on sinun syysi, ei liikennevakuutus korvaa sinun autollesi tapahtuneita vahinkoja lainkaan. Et myöskään saa korvausta esimerkiksi ilkivallan tai lasivahingon sattuessa.

Kaskovakuutusta valittaessa otetaan huomioon auton ikä ja arvo. Lisäksi sinun täytyy miettiä, kuinka kattava turva on mielestäsi tarpeellinen. Kallis, uusi auto kannattaa luonnollisestikin vakuuttaa laajalla kaskolla. Jos autosi alkaa olla tiensä päässä, riittää sen turvaksi hieman suppeampikin kaskovakuutus.

Kaskovakuutus voi korvata esimerkiksi seuraavia asioita:

  • Pysäköidyn autosi vahingoittaminen. Pysäköintiturva korvaa esimerkiksi sellaiset vauriot, jotka aiheutuvat tuntemattoman ajoneuvon kolaroinnista tai kolhaisusta sinun pysäköityyn autoosi.
  • Varkaus ja ilkivalta. Voit saada korvausta silloin, kun autosi varastetaan tai sitä vahingoitetaan esimerkiksi maalipintaa raaputtamalla. Vakuutuksesta voi saada korvausta myös luonnonilmiöiden tai tulipalon aiheuttamien vahinkojen osalta.
  • Eläimeen törmääminen. Kaskovakuutuksesta voit saada korvausta eläimeen, esimerkiksi hirveen tai peuraan törmätessäsi.
  • Lisäturvaa kuljettajalle ja matkustajille. Liikennevakuutus korvaa henkilövahingot tiettyyn pisteeseen asti, mutta kaskovakuutuksesta voit hankkia henkilöille kattavamman turvan. Laaja kasko oikeuttaa sinut kertakorvaukseen esimerkiksi liikenneonnettomuuden aiheuttamasta vammautumisesta.
  • Turva lemmikille. Voit saada kaskovakuutuksesta korvauksia matkustajana olleelle lemmikille aiheutuneista vahingosta tai menehtymisestä.
  • Lasiturva. Tuulilasille aiheutuneet vahingot ovat yksi yleisimmistä kaskovakuutuksella korvattavista vahingoista. Uuden tuulilasin asentaminen on myös kallista, joten lasiturva on suositeltava lisä kaskovakuutukseen.

Autovakuutuksen hinta

Autovakuutusten hinnat vaihtelevat yllättävän paljon. Toinen vakuutusyhtiö saattaa arvioida kuljettajan riskitason erilaiseksi esimerkiksi hänen automerkkivalintansa vuoksi ja toinen arvioida kuljettajan kolarihistorian eri tavalla.

Yleensä useampi vuosi ilman vahinkoja laskee vakuutuksen hintaa merkittävästi bonusten muodossa. Vakuutuksen hintaan vaikuttaa myös auton ominaisuudet sekä kuljettajan ikä. Jotkut vakuutusyhtiöt antavat halvempia vakuutuksia vähän ajaville tai harvaan asutulle seudulla asuville kuskeille.

Bonusten lisäksi voit alentaa autovakuutuksen hintaa keskittämiseduilla. Usein autovakuutus on vakuutuspaletin kallein vakuutus, joten keskittäminen saattaa olla halvinta tehdä siihen yhtiöön, joka antaa sinulle jo lähtökohtaisesti edullisimman vakuutusvaihtoehdon.

Jos harkitset lainan ottamista auton hankintaa varten niin katso Talouteni.fi:n autolainavertailu.

Autovakuutuksen omavastuu

Vakuutuksessa määritellään aina vahinkoihin sovellettava omavastuuosuus. Se voi vaihdella eri vahinkojen kohdalla, ja joissain tapauksissa omavastuuta ei peritä lainkaan. Useimmiten autovakuutuksen omavastuuosuudet ovat noin 200 euron luokkaa.

Usein kysyttyjä kysymyksiä autovakuutuksesta

Onko autovakuutus voimassa ulkomailla?

Kyllä on, mutta ei kaikkialla. Yleensä kaskovakuutukset ovat voimassa kaikissa Euroopan maissa sekä niin kutsutuissa vihreän kortin maissa. Omavastuun osuus on kuitenkin yleensä ulkomailla ajettaessa korkeampi.

Voinko ottaa pelkän liikennevakuutuksen?

Voit, mutta se ei ole välttämättä järkevää. Muutaman satasen säästö voi aiheuttaa sinulle valtavat rahanmenetykset etenkin silloin, jos autossasi on vielä jonkinlaista arvoa jäljellä, tai jos kuljetat vahingon sattuessa autossasi kallista tavaraa.

Voinko saada vakuutuksesta kolarin jälkeen käyttööni sijaisauton?

Sijaisautomahdollisuus kuuluu yleensä vain kattavimpiin autovakuutuksiin. Tämä lisäturva on kannattava, jos ajat autollasi päivittäin ja tarvitset sitä esimerkiksi työmatkaliikenteeseen.