Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Matkavakuutus

Matkavakuutus

Matkavakuutus on yhdistelmävakuutus, joka korvaa matkallasi sattuneita vahinkoja sekä matkustajan että matkatavaroiden osalta.

Matkavakuutuksen tulisi olla itsestäänselvyys ainakin jokaisella ulkomaanmatkalla. Ilman matkavakuutusta voivat äkillisen sairauden aiheuttamat kustannukset kivuta oman maksukyvyn äärirajoille, sairaalahoitoa vaativista onnettomuuksista puhumattakaan.

Jatkuva matkavakuutus on voimassa aina, joten se tulee paljon matkustavalle edullisemmaksi. Matkavakuutuksen voi myös mitoittaa yksittäiseen matkaan haluamallaan tavalla. Eri vakuutusyhtiöiden matkavakuutuksissa on paljon eroja, joten ne kannattaa vertailla huolellisesti ennen vakuutussopimuksen tekoa.

Matkavakuutus turvaa matkustajan sekä matkatavarat

Matkavakuutukseksi kutsutaan yhdistelmävakuutusta, joka sisältää sekä matkustajavakuutuksen että matkatavaravakuutuksen. Matkustajavakuutus korvaa kuluja, joita muodostuu matkan aikana sattuneesta sairastumisesta tai loukkaantumisesta. Joissain matkavakuutuksissa korvataan myös mahdollisesta vammasta aiheutuvia haittoja tai korvausta kuolemantapauksessa.

Jos et halua ottaa matkavakuutusta yhdistelmävakuutuksena, voit ottaa myös esimerkiksi ainoastaan matkustajavakuutuksen. Toki myös matkatavaravakuutusta suositellaan, vaikka reissu tapahtuisi vähin varustein reppu selässä. Matkatavaravakuutus korvaa nimittäin omien matkatavaroiden lisäksi myös muille aiheutettuja vahinkoja.

Matkustajavakuutus

Matkustajavakuutus on matkavakuutuksen tärkein osa, sillä sen puuttuminen voi olla varsinkin tietyissä maissa matkustettaessa merkittävä riski. Moottoripyörähaverissa murtuneen käden operointi voi aiheuttaa tuhansien eurojen laskun, ja esimerkiksi Thaimaasta tuleva ambulanssilento voi maksaa pitkälti yli 100 000 euroa.

Saat matkustajavakuutuksen kautta korvauksen matkalla alkaneiden sairauksien sekä matkalla sattuneiden tapaturmien hoidosta. Matkustajavakuutuksesta saa korvausta myös silloin, jos myöhästyt lennoltasi tai matkasi peruutuu vakuutusehdoissa määritellyistä syistä.

Matkatavaravakuutus

Matkatavaravakuutus korvaa matkatavaroille aiheutuneita vahinkoja ennalta määrättyyn kattosummaan asti. Korvauksen piiriin kuuluvat esimerkiksi varastetut ja matkalla rikkoutuneet tavarat.

Mikäli matkatavarasi laitetaan väärään koneeseen ja niiden saapuminen kestää tarpeeksi pitkän aikaa, korvaa vakuutus sinulle välttämättömyystarvikkeiden hankinnasta aiheuttamat kustannukset. Vakuutus korvaa yleensä myös oikeudenkäyntikuluja, jos aiheutat matkan aikana vahinkoa toisen omaisuudelle.

Jatkuva matkavakuutus

Jos matkustat useamman kerran vuodessa, kannattaa sinun ottaa jatkuva matkavakuutus. Näin sinun ei tarvitse muistaa ottaa vakuutusta ennen jokaista matkaa, vaan voit lähteä reissuun kevein mielin vaikka päivän varoajalla.

Jatkuva matkavakuutus tulee yksittäisiä matkavakuutuksia halvemmaksi jo parilla vuosittaisella ulkomaanmatkalla. Jos matkustat keveästi, voit räätälöidä myös jatkuvaa matkavakuutusta esimerkiksi matkatavaroiden osalta. Joskus kotivakuutus kattaa myös matkatavarat, joten kannattaa tarkistaa asia ennen matkatavaravakuutuksen ottamista.

Usein kysytyt kysymykset matkavakuutuksesta

Kuinka kauan matkavakuutus on voimassa?

Matkavakuutuksien voimassaolo riippuu vakuutusyhtiöstä. Yleensä matka saa kestää korkeintaan 45 päivää tai joissain tapauksissa kolme kuukautta. Matkavakuutuksen voimassaolo alkaa aina uudestaan, kun välissä on oleskeltu kotimaassa. Ehdot poikkeavat yhtiöittäin, joten vakuutuksia vertailtaessa asiaan kannattaa kiinnittää huomiota.

Onko matkavakuutus voimassa myös Suomessa?

Useimmiten on. Matkavakuutuksen piiriin kuuluva alue vaihtelee vakuutusyhtiöittäin, ja se voi olla vaikkapa 50 tai 100 kilometriä kotiovelta.

Mikä on matkavakuustodistus?

Matkavakuustodistuksella voit osoittaa, että sinulla on voimassa oleva matkavakuutus. Tarvitset todistusta esimerkiksi joutuessasi matkalla sairaalahoitoon. Jatkuvan matkavakuutuksen hankkiva henkilö saa usein matkavakuuskortin, jota on kätevää säilyttää lompakossa. Määräaikaisesta matkavakuutuksesta saa todistuksen sähköpostiin.