Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Venevakuutus

Venevakuutus

Venevakuutus korvaa veneelle ja sen varusteille tapahtuneet vahingot, olipa kyseessä purjevene, moottorivene tai vesiskootteri.

Kattavan venevakuutuksen avulla voit liikkua vesillä turvallisin mielin. Huolellisinkin veneilijä saattaa joutua kohtaamaan yllättäviä vaaratilanteita esimerkiksi sääolosuhteiden vaihtuessa. Kun vakuutus on kunnossa, et joudu maksamaan vahinkojen kustannuksia omasta pussistasi.

Venevakuutuksia vertaillessa on tärkeää mitoittaa vakuutus oikein. Esimerkiksi merillä purjehtiva veneilijä tarvitsee vakuutukselta erilaisia ominaisuuksia kuin sisävesillä kalastava moottoriveneilijä.

Mitä venevakuutus korvaa?

Venevakuutus korvaa niin veneelle kuin sen varusteille aiheutuneet vahingot. Tyypillisiä venevakuutuksesta korvattavia vahinkoja ovat karilleajot, törmäykset ja pohjakosketukset, jotka voivat aiheuttaa vaurioita runkoon tai muihin veneen osiin. Täyskasko korvaa myös veneen uppoamisesta aiheutuvat kustannukset sekä matkustajien ja veneilijän kotiinkuljetuksen.

Venevakuutuksen piiriin kuuluu veneen runko, moottorit, purjeet, navigaatiolaitteet sekä muut veneen käyttöön olennaisesti liittyvät laitteet. Vakuutuksen sisältyy myös jolla.

Venevakuutus on voimassa myös silloin, kun lainaat omaa venettäsi jollekin muulle henkilölle, joka aiheuttaa vahingon. Varsinaisten venevahinkojen lisäksi venevakuutus korvaa myös tulipalon ja varkauden aiheuttamat vahingot.

Venevakuutuksen vastuuvakuutus

Vahingot eivät aina satu itselle, vaan saatat omalla toiminnallasi aiheuttaa vahinkoa toiselle veneelle tai ihmiselle. Tästä syystä vanhaan ja huonokuntoiseenkin veneeseen kannattaa ottaa vakuutus – saatat esimerkiksi törmätä sillä erittäin kalliiseen pikaveneeseen.

Venevakuutuksen hinta

Venevakuutuksen hinta riippuu veneen sekä sen varusteiden arvosta, veneen tyypistä, sen tehosta sekä moottoreiden lukumäärästä. Luonnollisesti myös vakuutuksen laajuus vaikuttaa hintaan.

Useat vakuutusyhtiöt antavat venevakuutukseen alennusta, jos veneilijä suorittaa veneily- tai navigaatiokurssilla perustason veneilytutkinnon tai katsastaa veneensä. Näiden toimenpiteiden katsotaan parantavan turvallisuutta niin paljon, että lopputuloksena voi olla jopa 20 prosentin alennus venevakuutuksen hintaan.

Venevakuutuksen vahingoista maksetaan yleensä omavastuu, joka voi olla parinsadan euron luokkaa. Joissain tapauksissa omavastuuta ei peritä lainkaan. Tällainen tapaus voi olla esimerkiksi moottorivarkaus, jos moottori on ollut lukittuna hyväksytyllä turvalukolla.

Venevakuutuksen vuodenaikahinnoittelu

Koska Suomen veneilykausi painottuu kesäaikaan, käytetään venevakuutuksessa yleensä vuodenaikahinnoittelua moottoripyörävakuutuksen tapaan. Voit halutessasi ajaa veneelläsi vaikka läpi vuoden, mutta talvikuukausien osalta maksat pienempää vakuutusmaksua.

Onko venevakuutus voimassa ulkomailla?

Suurin osa venevakuutuksista on voimassa automaattisesti myös Suomen lähivesistöillä, eli Ruotsin, Tanskan ja Norjan aluevesistöillä sekä eri puolilla Itämerta. Vakuutus kattaa myös veneen kuljetuksen näiden valtioiden alueella.

Jos haluat matkustaa veneelläsi näiden alueiden ulkopuolelle, voi venevakuutuksen laajentaa lisämaksulla myös Eurooppaan tai muualle maailmaan.

Usein kysyttyjä kysymyksiä venevakuutuksista

Tarvitaanko soutuveneelle venevakuutusta?

Soutuvene ja enintään viiden hevosvoiman perämoottorit sisältyvät yleensä kotivakuutukseen, sillä ne luokitellaan kodin irtaimistoksi. Soutuveneen arvo kannattaa siis huomioida kotivakuutusta hankittaessa. Erillistä venevakuutusta ei soutuveneelle tarvita.

Korvaako venevakuutus maissa tapahtuneita vahinkoja?

Kyllä korvaa. Monet vahingot aiheutuvat veneen siirtämisen tai telakoinnin yhteydessä, jolloin vene ei ole vesillä.

Onko venevakuutus pakollinen?

Venevakuutus ei ole pakollinen samalla tapaa kuin autovakuutukseen kuuluva liikennevakuutus. On kuitenkin erittäin suositeltavaa vakuuttaa vähempiarvoinenkin vene, sillä vakuutus korvaa myös muille aiheuttamiasi vahinkoja.