Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Sairausvakuutus

Sairausvakuutus

Sairausvakuutus korvaa lääkärikäyntejä ja sairaudesta aiheutuvia hoito- ja lääkekuluja. Suomessa asuvilla ihmisillä on lakisääteinen Kelan sairausvakuutus, mutta se ei korvaa kaikkia terveyden ja hyvinvoinnin eteen tehtäviä toimenpiteitä. Jos haluat laajemman turvan sairastumisen varalle, voit ottaa yksityisen sairausvakuutuksen.

Sairausvakuutuksen avulla pääset nopeasti parhaaseen mahdolliseen hoitoon. Sairastumiset tai tapaturmat ovat aina ikäviä asioita, eikä niiden kohdalla pitäisi joutua murehtimaan myös rahasta. Oikein mitoitettu sairausvakuutus antaa sinulle mahdollisuuden keskittyä hoitamaan itsesi kuntoon.

Yksityisiä sairausvakuutuksia on tarjolla suuri kirjo, ja osa niistä sisältää myös terveyden ylläpitoon tarkoitettuja etuja. Sairausvakuutuksen voi ottaa myös lapselle, jopa ennen syntymää.

Mitä sairausvakuutus korvaa?

Sairausvakuutus korvaa sairauden tai tapaturman aiheuttamia kuluja. Vakuutuksen piiriin kuuluvat lääkärinpalkkiot, erilaiset tutkimukset ja hoitojen aiheuttamat kulut ja leikkaukset. Sairausvakuutus korvaa hoitoja myös vakavampien sairauksien (esimerkiksi syövän tai sydäninfarktin) kohdalla.

Jos joudut onnettomuuteen ja loukkaannut, saat sairausvakuutuksen avulla kattavaa tukea kuntoutukseen. Luonnollisesti vakuutus korvaa myös tapaturman hoitotoimenpiteet. Useimpiin sairausvakuutuksiin sisältyvät myös tapaturman aiheuttamat hammasvammat, joiden hoito voi olla todella hintavaa.

Mikäli sinut määrätään julkisen sairaanhoidon puolella leikkaukseen tai tutkimuksiin, pääset niihin yksityisen sairausvakuutuksen avulla jonottamatta.

Sairausvakuutuksen lisäturvat

Yksityiseen sairausvakuutukseen eli sairauskuluvakuutukseen voi liittää myös erilaisia lisäturvia, joiden avulla vakuutus saadaan kattavammaksi. Esimerkiksi urheiluvammojen tai -tapaturmien kohdalla vaaditaan usein erillistä urheiluvakuutusta.

  • Kotiapu. Jos päivittäiset toimesi vaikeutuvat sairauden tai onnettomuuden myötä, saat kotiapu-lisäturvasta korvausta kodin muutostöiden tai kotisairaanhoidon kustannuksista.
  • Kuntoutus. Vakuutukseen on mahdollista liittää erillinen lisäturva kuntoutuksesta aiheutuvia kuluja varten. Kuntoutukseen voi sisältyä esimerkiksi yksilöllistä fysioterapiaa, kuntosaliohjausta tai ravitsemusterapeutin palveluita.
  • Urheilijan lisäturva. Riskialttiita liikuntalajeja tai kilpailuihin tähtäävää urheilua harrastava joutuu yleensä kattamaan harrastuksen loukkaantumisriskit erityisellä urheiluvakuutuksella. Riskialttiita lajeja ovat muun muassa sukellus, vuorikiipeily ja jotkut kamppailulajit.

Sairausvakuutuksen hinta

Vakuutusyhtiöltä otettavan sairausvakuutuksen hinta määräytyy vakuutuksen laajuuden sekä vakuutetun terveydentilan mukaan. Vuonna 2016 kotitaloudet maksoivat yksityisistä sairausvakuutuksista keskimäärin 400 euroa vuodessa.

Usein kysytyt kysymykset sairausvakuutuksesta

Korvaako sairausvakuutus ulkomailla syntyneitä sairauskuluja?

Sairausvakuutuksen korvausta maksetaan yleensä vain Suomessa syntyneistä kuluista. Ulkomailla syntyneitä sairaanhoitokuluja voidaan korvata ainoastaan siinä tapauksessa, että asiasta on sovittu vakuutussopimuksessa erikseen. Ulkomaille matkustettaessa kannattaa ottaa joko jatkuva tai määräaikainen matkavakuutus.

Onko sairausvakuutuksessa omavastuuta?

Yleensä on. Omavastuun osuus riippuu vakuutussopimuksesta. Joskus omavastuu maksetaan jokaisen kulun yhteydessä, joskus vain kerran vuodessa. Laajoissa ja hieman kalliimmissa sairausvakuutuksissa ei ole kuitenkaan välttämättä lainkaan omavastuuta.

Korvaako sairausvakuutus psyykkisten sairauksien hoitoa?

Yleensä ei. Psyykkiset sairaudet ja terapiakäynnit voidaan korvata, jos vakuutussopimuksessa on siitä erillinen maininta.