Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Kotivakuutus

Kotivakuutus

Kotivakuutus on turva äkillisten vahinkojen varalta. Vaikka kotisi ei olisikaan täynnä arvotavaraa, on kotivakuutus hyvä ottaa. Eteen tulevia tilanteita ei voi kukaan ennustaa. Rakenteisiin tihuttava putki, kynttilän aiheuttama tulipalo, varkaus… Ilman vakuutusta saatat joutua maksamaan isot korvaukset täysin omasta pussistasi.

Kotivakuutus on yhdistelmävakuutus, jonka sisältö vaihtelee tapauskohtaisesti. Voit huolellisen vertailun avulla säästää kotivakuutuksessasi isojakin summia. Lue tältä sivulta vinkkejä kotivakuutuksen kilpailuttamiseen ja tutustu eri vakuutusvaihtoehtoihin.

Kotivakuutus turvaa kodin ja irtaimiston

Kotivakuutuksen sisältö riippuu siitä, millainen asumismuotosi on. Erilaisia kotivakuutuksia on olemassa kerrostalolle, omakotitalolle, rivitalolle ja vaikkapa mökille.

Kotivakuutukseen luetaan kodin rakenteiden lisäksi myös sen sisällä olevat huonekalut ja muut tavarat. Lisäksi vakuutukseen liitetään usein myös vastuuvakuutus ja oikeusturvavakuutus. Ne korvaavat vahinkoja, joita sinä aiheutat muille.

Koska keskivertokotia ei ole olemassakaan, ovat myös kotivakuutukset erilaisia. Kotivakuutus räätälöidään asiakkaalle sopivaksi, jolloin otetaan huomioon kodin koko sekä sen irtaimiston arvo.

Laaja kotivakuutus

Laaja kotivakuutus on hyvä vaihtoehto silloin, kun et halua ottaa yhtään ylimääräistä riskiä. Laaja kotivakuutus korvaa tavanomaisten vahinkojen lisäksi myös harvinaisempia (mutta usein kalliita) vahinkoja.

Tällaisia vahinkoja voivat olla esimerkiksi kova raekuuro, poikkeuksellinen tulva tai vaikkapa villieläimen tunkeutuminen asuntoon. Myös varkaus ja ryöstö kuuluvat joillain vakuutusyhtiöillä korvattavaksi vain laajan kotivakuutuksen yhteydessä. Usein laaja kotivakuutus korvaa myös matkatavaroiden katoamisen tai varkauden.

Suppea kotivakuutus

Suppea kotivakuutus korvaa vain yleisimmät ja tavallisimmat vahingot. Näihin vahinkoihin kuuluvat esimerkiksi tavallisen myrskyn aiheuttamat vahingot, savuvahingot ja vaikkapa lapsen pudottaman television korjauksen tai uusimisen.

Milloin kotivakuutus kannattaa ottaa?

Moni hankkii kotivakuutuksen vasta omistusasunnon hankinnan yhteydessä. Kotivakuutus on kuitenkin tarpeellinen heti, kun muutat omaan asuntoon. Kerrostalossa asuessa kotivakuutuksen voi ottaa vain irtaimistolle, jolloin myös vakuutuksen hinta on pienempi. Kotivakuutus kattaa kaikkien samassa kotitaloudessa asuvien ihmisten omaisuuden. Yksi vakuutus siis riittää.

Vakuutus kannattaa uusia tai päivittää aina, kun asumisessa tapahtuu muutoksia. Jos hankit kallista omaisuutta, kannattaa sen vakuutusarvo varmistaa vakuutusyhtiöltä. Kun muutat, tehdään vakuutus yleensä alusta loppuun asti uudestaan. Tällöin sinulla on myös hyvä mahdollisuus kilpailuttaa sopimus.

Usein kysytyt kysymykset kotivakuutuksesta

Paljonko kotivakuutus maksaa?

Kotivakuutuksen hinta riippuu asumismuodosta, asunnon koosta sekä irtaimiston arvokkuudesta. Lisäksi hintaan vaikuttaa turvan kattavuus. Laaja turva on luonnollisesti kalliimpi kuin suppea. Omakotitalossa asuvan nelihenkisen perheen kotivakuutus maksaa karkeasti arvioiden 200-600 euroa vuodessa, kerrostalossa asuva sinkku saa kotivakuutuksen noin 60-150 euron vuosimaksulla.

Mikä on kotivakuutuksen omavastuu?

Kotivakuutuksen omavastuu tarkoittaa sitä osuutta korvaussummasta, jonka vakuutuksenottaja joutuu itse maksamaan vahingon sattuessa. Irtaimistolle omavastuu on yleensä noin 150 euron luokkaa, mutta erilaisten keskittämisalennusten tai bonusten avulla omavastuun voi saada laskettua nollaan. Rakennusten omavastuu on usein isompi, jopa satoja euroja.

Mitä kaikkea kotivakuutus korvaa?

Kotivakuutus on yhdistelmävakuutus, joka on räätälöity korvaamaan asunnollesi ja irtaimistollesi aiheutuvia vahinkoja. Kotivakuutus korvaa muun muassa pöydältä tippuneet kännykät, mekaanisen syyn takia hajonneet pesukoneet sekä tulipalon tuhoamat huonekalut. Joskus kotivakuutukseen sisältyy myös vastuuvakuutus vakuutuksenottajan muille aiheuttamien vahinkojen varalta sekä matkatavaroiden vakuutus.