Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Moottoripyörävakuutus

Moottoripyörävakuutus

Moottoripyörä tarvitsee aina pakollisen liikennevakuutuksen, mutta voit sen lisäksi vakuuttaa moottoripyörän vapaaehtoisella kaskovakuutuksella. Moottoripyörävakuutuksen saa muokattua omiin tarpeisiin sopivaksi – voit esimerkiksi ottaa vakuutuksen niille kuukausille, jolloin moottoripyörä on ajossa.

Moottoripyörävakuutuksen vertailussa kannattaa ottaa huomioon omavastuun suuruus, lähtöbonukset sekä pyörän käyttöaste. Muista tarkastaa myös mahdolliset keskittämisalennukset.

Mitä kaikkea moottoripyörävakuutus korvaa?

Moottoripyörävakuutukseen kuuluva liikennevakuutus korvaa autovakuutuksen tavoin kaikki henkilövahingot sekä syyttömän osapuolen omaisuudelle sattuneet vahingot.

Kasko on vapaaehtoinen vakuutus, joka korvaa moottoripyörällesi aiheutuneet vahingot. Jos kyseessä on arvokas ja uusi moottoripyörä, kannattaa vakuutus mitoittaa tarpeeksi kattavaksi. Vakuutuksen hinnassa säästäminen saattaa koitua yllättävän kalliiksi.

Laaja moottoripyörävakuutus korvaa esimerkiksi seuraavat vahingot:

  • Pysäköityyn pyörään tulleet naarmut ja kolhut
  • Törmäykset
  • Tieltä suistumisen aiheuttamat vahingot
  • Eläinkolarit
  • Ilkivallan sekä varkaudet

Kattavan moottoripyörävakuutuksen avulla saat myös nopeaa hinausapua, jos ajopelisi jää tien päälle. Vakuutukseen kuuluva vastuu- ja oikeusturva on tärkeä lisä silloin, jos aiheutat vahinkoa toisen omaisuudelle.

Vuodenaikahinnoittelu

Suomen ilmasto ei ole ihanteellinen ympärivuotiseen moottoripyöräilyyn. Vuodenaikahinnoittelun on järkevä vaihtoehto, jos ajat pyörälläsi vähintään 7 kuukautta vuodessa. Tällöin liikennevakuutus ja kasko on hinnoiteltu vuodenaikojen mukaan, eikä vakuutusta tarvitse irtisanoa talvikuukausien ajaksi.

Vuodenaikahinnoiteltu moottoripyörävakuutus on voimassa koko vuoden, joten voit ajaa pyörälläsi milloin tahansa. Talvikuukausina maksat kuitenkin vain pientä vakuutusmaksua.

Seisontavakuutus

Jos ajat moottoripyörälläsi korkeintaan 6 kuukautta vuodessa, on seisontavakuutus vuodenaikavakuutusta edullisempi vaihtoehto. Kun ajokautesi on lopussa, sinun täytyy tehdä moottoripyörälle liikennekäytöstäpoisto.

Liikennekäytöstäpoiston jälkeen saat hyvitystä käyttämättömästä liikennevakuutuksesta sekä törmäysturvasta. Kasko jää kuitenkin seisonta-aikana voimaan varkauden ja ilkivaltavahinkojen osalta.

Moottoripyörävakuutus ulkomailla

Moottoripyörävakuutus on voimassa myös ulkomaille suuntautuvilla ajomatkoilla. Ennen ulkomaille lähtöä vakuutuksenottajan täytyy hankkia Green Card eli vihreä kortti, joka toimii todisteena vakuutuksen voimassaolosta. Moottoripyörävakuutus on voimassa suurimmassa osassa Eurooppaa sekä monissa muissa maissa.

Moottoripyörävakuutuksen hinta

Vakuutuksen hinta määräytyy monen eri asian perusteella. Hintaan vaikuttavia seikkoja ovat esimerkiksi moottoripyörän tai kevytmoottoripyörän koko, merkki ja ikä. Lisäksi hintaan vaikuttaa motoristin ikä sekä mahdolliset bonukset.

Vakuutuksia vertaillessa kannattaa kartoittaa omat tarpeet. Turhat lisäpalvelut kasvattavat suotta vakuutuksen hintaa, mutta esimerkiksi ilman kaskoa ajava ei saa mitään korvauksia ilkivallan tai teknisen vian varalta. Vahinko ei siis aina johdu ajajan omasta virheestä.

Usein kysytyt kysymykset moottoripyörävakuutuksesta

Pitääkö sähköpolkupyörälle ottaa vakuutus?

Jos sähköpolkupyörän teho on yli 250 W ja sen maksiminopeus on yli 25 km/h, täytyy se vakuuttaa liikennevakuutuksella. Pakollisen liikennevakuutuksen lisäksi sähköpolkupyörään voi ottaa moottoripyörävakuutuksen kaltaisen kaskovakuutuksen.

Miten moottoripyörä poistetaan liikennekäytöstä?        

Moottoripyörän liikennekäytöstäpoisto tehdään joko vakuutusyhtiön kautta, katsastusasemalla tai traficom.fi -sivulla. Seisontavakuutus astuu voimaan siitä päivästä alkaen, jolloin liikennekäytöstäpoisto tehdään.

Miten hankin moottoripyörälle Green Cardin ulkomaille?

Green Cardin saa tilattua omasta vakuutusyhtiöstä. Tilaaminen kannattaa tehdä hyvissä ajoin eli vähintään viikkoa ennen matkalle lähtöä, sillä kortti toimitetaan postitse. Jos olet lähdössä ulkomaille toisen henkilön omistamalla moottoripyörällä, sinun täytyy hankkia Green Cardin lisäksi myös valtakirja vakuutuksenottajalta.